neděle 3. května 2009

Shrnutí

Shrnutí česky psaných odborných článků

Odborné články zabývající se problematikou šikany, obsahují množství důležitých informací. Poskytují nám radu, jak máme postupovat, když je naše dítě šikanováno; co máme proti tomu dělat. Jestliže se šikana objeví ve škole, tak nám radí, jak postupovat ve vztahu ke škole. Některé články nám sdělují, jaká práva mají děti a že škola je povinna zabezpečit základní práva dítěte. Upozorňují nás, jaké chyby se mohou objevit při řešení šikany.
Dále nám odborné články poskytují informace o prevenci proti šikaně, jak jí lze předcházet; ukazuje příklady toho, jak poznáme, že je naše dítě šikanováno. Můžeme zde také napsat svůj názor, co si o tom myslíme nebo jestli jsme se už se šikanou setkali. V tomto případě bychom mohli napsat, o jaký typ šikany se jednalo a jak jsme se proti ní bránili. Je zde k dispozici si také přečíst názory a příspěvky jiných lidí. Dále se zabývají otázkou, co je to šikana a existencí pěti stupňů šikany. Mluví se zde o obětech šikanování, následcích nebo se řeší problém o odstranění šikany, což není vůbec jednoduché.
Radí nám také, že je dobré, promluvit si doma s dítětem o šikaně. Vysvětlit mu, co to znamená, co to obnáší. Uvádí některé příklady, jak poznáme šikanu, její následky a také varovné signály. Dokonce se zmiňují, že může dojít i k sebevraždě oběti šikany. Obětí šikany nemusí být jen děti, ale i dospělí. V článkách je obsaženo i jaké chování a postoje zaujímají, ti co šikanují. Je zde i otázka, jestli za to mohou rodiče, že jeho dítě šikanuje ostatní. Uvádí se tři typy agresorů.
Na rozdíl od internetových stránek s tématem šikany se v odborných článkách nevyskytují ankety nebo testy. Ani žádná reklama nebo zábava. Zabývají se pouze tímto problémem vědecky a mohou se zde vyskytnout i rady některých odborníků nebo také samotný příběh,který vypráví osoba, jež byla dříve obětí šikany.
Odborné články se tématem šikany zabývají z odborného a vědeckého hlediska. Většinou je píší odborníci nebo lékaři, kteří se tomuto problému věnují a kteří tomu rozumí. Mohou nám odpovědět i na naše otázky. Může zde být uveden i kontakt, kam se obrátit v případě pomoci nebo kontakt na samotného lékaře.

Leona Svobodová

Žádné komentáře:

Okomentovat