sobota 23. května 2009

shrnutí německy psaných odborných článků

Odborné články týkající se problematiky šikany psané v německém jazyce jsou těm česky psaným velmi podobné. Jejich úkolem je vysvětlit, co to vůbec šikana a agrese je, jaké jednání již můžeme za šikanu považovat. Také popisují osobu agresora a jeho důvody k týrání, typické vlastnosti oběťi a rizikové faktory a situace, při kterých je větší nebezpečí, že k agresi může dojít (vyzívavý styl oblékání).
Poskytují rady, jak se v případě zjištění šikany na jiných osobách zachovat, jestli je nutné událost nahlásit, jak se má zachovat oběť a její rodiče či pedagogičtí pracovníci. Nalezneme zde také přehledy různých psychických stavů a nemocí, které můžou oběť šikany postihnout, a kontakty na odborníky, kteří nám s léčbou psychických problémů nebo proti možnému budoucímu zhoršení stavu mohou pomoci či poskytnout různé rady, jak případnému opakování předejít.
Pojmem, který se více vyskytuje v cizojazyčných časopisech nebo na internetu, je kyberšikana (tedy šikana, která je zprostředkována pomocí moderní elektroniky, a tím zajišťuje agresorovi, který vystupuje anonymně nebo pod pseudonymem, bezpečí). Důvodem je možná to, že do České republiky přišli moderní komunikační přístroje s několikaletým zpožděním oproti více vyspělým státům, a proto není problematika kyberšikany ještě tak moc známa.
Německy psané odborné články se oproti těm českým zabývají více šikanou dospělých než šikanou mezi dětmi např. ve školách. To znamená, že více řeší problémy a konflikty, které nastávají mezi dospělými, většinou na pracovišti. Autoři článků rozebírají jak je možné, že rozumní lidé si navzájem škodí a znepříjemňují život. Řeší co dospělé vede k šikaně spolupracovníků, nadřízených či podřízených. Často je v článcích používáno cizích výrazů jako mobbing (šikana spolupracovníků), bossing (šikana podřízeného nadřízeným), chairing (šikana nadřízeného ze strany podřízených) a mnoha dalších. Mnohdy je na příkladech ze života popisováno, jak se šikana dospělého může od maličkostí jako je rádoby vtipná poznámka, schovávání psacích potřeb, poslání neslušného emailu stupňovat až do takové míry, že je pro šikanovaného neúnosná. Sexuální obtěžování, které se týká převážně žen, neproveditelné úkoly, fyzické napadání, psychický teror, ignorace a jiné hrubé tyranizování můžou a často vedou k ovlivnění psychiky oběti. Ty potom trpí psychickými problémy, mají strach docházet do práce, vyhýbají se lidem a tak dále. Toto všechno může vést k existenčním problémům, ztrátě povolání, psychickému zhroucení a dokonce k sebevraždě.
V německých článcích se objevují různé statistiky, ze kterých vyplývá v jakých pracovních prostředích nejčastěji k šikaně dochází, jestli je častější mobbing či bossing, jestli je více obětí a agresorů mezi muži nebo ženami, kolik procent šikanovaných obtěžování nahlásí, kolik je postiženo dlouhodobými psychickými problémy, jaké jsou nejčastějsí formy šikany a mnoho jiných zajímavých čísel.
Některé články jsou zaměřeny spíše na právní stránku problematiky šikany. V nich se potom řeší, jaké jednání proti postiženému je již nezákonné a tedy trestné. Zjistíme také jaké právní kroky může oběť učinit, aby se bránila a zabránila agresorovi dalšímu tyranizování. V těchto článcích bývají úryvky z ústavy státu, výčet základních lidských práv.
Německé články jsou dle mého názoru poměrně dobře zpracovány, ale v česky psaných nalezneme více podrobnějších informací, hlavně co se týče sexuálních agresí a dětské šikany.

Simona Březinová

Žádné komentáře:

Okomentovat