čtvrtek 14. května 2009

Shrnutí německy psaných odborných článků

Odborné články v německém jazyce, které se zabývají problematikou šikany a které jsem si přečetla, neobsahují takové množství informací, jako česky psané odborné články.
Vysvětlují, co je to šikana, od jakého slova je odvozena, kde se může objevovat a podle místa výskytu ji různě pojmenovávají. Například šikana na pracovišti se nazývá Mobbing, ve školách (bullying) nebo v partnerských vztazích (domestic violence). Zabývají se také otázkou, proč děti šikanují ostatní; zda na tom mají vinu rodiče, protože se dostatečně nevěnovali výchově svých dětí; kdo začíná šikanovat a jaké má k tomu motivy; kdo nejčastěji bývá šikanován. Dále problémem, zda šikanování je závislost či není, následky šikanování. Nemusí šikanovat jen děti, ale šikana se objevuje i u dospělých. Jestliže se šikana objevuje v zaměstnání, radí nám, jak se máme zachovat, co by s tím měl zaměstnavatel dělat, popřípadě jak se jí bránit. Dále se zabývá tím, jak šikaně předejít, jak pomoci, když zjistíme, že je naše dítě šikanováno, různými formami šikany, projevy šikany, kde všude se s ní můžeme setkat. Uvádí se zde, že dnes se vidí hodně násilí v televizi, na kterou se děti a rodiče hodně dívají. A z filmů se právě berou podněty na šikanování. Děti si z nich berou příklady a chtějí něco takového také vyzkoušet. Také je zde zmínka, že jedinec, který byl již jednou šikanován a i když ví, jaké to je, být obětí šikany, začne také šikanovat ostatní. Nebo se zde uvádí, že šikanovaný žák, který přejde kvůli šikaně na jinou školu, má větší šanci, že na nové škole bude šikanován znova.
V některých článkách se objevují fotografie šikany, popřípadě literatura související s tímto problémem. V těchto článkách odpovídají na otázky týkající se šikany většinou doktoři nebo odborníci, zabývající se tímto tématem. Podávají nám mnoho odborných vysvětlení. Jsou zde uvedeny i konkrétní případy šikany nebo příběh osoby, která šikanu zažila. V některých článkách doktoři ze svých zkušeností s pacienty uvádí, jak se bránili proti šikaně.
Také je zde uveden kontakt na poradnu, kde nám mohou pomoci nebo na lékaře či linku bezpečí. Některé německy psané články také uvádí, v jakých oblastech se šikana nejvíce projevuje.



Leona Svobodová

Žádné komentáře:

Okomentovat