sobota 23. května 2009

Shrnutí česky psaných odborných článků

Česky psané odborné články zabývající se šikanou a agresí obsahují většinou obecné ale velmi důležité informace týkající se této problematiky. Nalezneme v nich vysvětlení samotného pojmu šikana a mnohdy i definice pojmů vztahujících se k tomuto tématu. Autoři na situacích ze života ukazují, co je pouze dětské pošťuchování mezi sebou nebo plácnutí přes zadek dítěte rodičem, a co už překročilo hranici a jedná se tedy o šikanování.
Dále je zde popsáno, co vede agresora k šikanování jiných osob a to z hledisek psychických (popisy projevů psychických nemocí) i sociálních (strach ze ztráty svého postavení, upevňování pozice a mnoho dalších). Pozornost je také věnována oběti, autoři zde poukazují na typické rysy a vlastnosti oběti, jednání a chování, kterým k sobě agresora lákají.
V odborných článcích se můžeme dočíst o různých druzích šikany. Bývá rozdělena na šikanu fyzickou, kdy dochází k bití, omezování v pohybu, obětem může být odpíráno jídlo a tekutiny, sexuální agrese a jiné, psychickou šikanu, která poškozuje člověka především na psychice. Tento druh zahrnuje vydírání, vyhrožování, ponižování, zastrašování, poškozování věcí, nadávání atd. Možná je také kombinace psychické a fyzické šikany. Šikana se samozřejmě může vyvíjet a většinou tomu tak i je.
Česky psané odborné články se zaměřují převážně na šikanu páchanou na dětech a dospívajících. Věnují se šikaně páchané mezi žáky na školách, v zájmových kroužcích, v dětských domovech a výchovných ústavech, ale také takovou, která se odehrává mezi dítětem a dospělým. Například sexuální obtěžování či znásilnění dětí neznámým člověkem nebo rodinným příslušníkem či blízkým, je poměrně častým obsahem článků. Méně se již píše o šikaně mezi dospělými.
V článcích se nachází pokyny pro šikanované nebo jejich rodiče a pedagogy o tom, jak se chovat, jestliže k šikanování u našeho blízkého dochází, jak se v takové situaci bránit, jestli je nutné vyhledat odbornou pomoc. Někdy jsou zveřejněny kontakty na psychology, psychiatry či organizace s vyškolenými pracovníky, kteří se léčbou psychických problémů vzniklých šikanováním zabývají. Autoři nezapomínají ani na důležitost prevence a minimalizace šikany, a proto radí, jak šikaně jako možná budoucí oběť předcházet, jak chránit své dítě a trestat zjištěnou šikanu. Někdy se také řeší otázka zda má oběť, rodič, pedagog či osoba, která zjistila nebo byla svědkem šikany, celou záležitost nahlásit na policii.
Články většinou publikují odborníci na problematiku šikany, tedy psychologové, psychiatři, pedagogové, výchovní pracovníci, kteří mají jak teoretické znalosti tak i praktické zkušenosti. Používají v nich odbornou terminologii, kterou lidé běžně znají a používají. Články jsou určeny jak odborné tak i laické veřejnosti a jsou publikovány v časopisech a na internetu. Bývají doplněny o fotografie či doporučenou literaturu pro zájemce, kteří by se chtěli o danné téma více zajímat.

Simona Březinová

Žádné komentáře:

Okomentovat