středa 13. května 2009

Anotace na cizojazyčné internetové stránky (německé)

Na internetové stránce
http://www.netdoktor.de/Magazin/Die-Psycho-Schikane-5804.html jsem našla stručný stránek týkající se tzv. ,,psychické šikany“. Jde tedy o téma, které se věnuje mobbingu, druhu šikany, který probíhá na pracovišti mezi kolegy. Úryvek je velmi pěkně graficky zpracován a upraven, je velmi přehledný a dobře se v něm lze orientovat.
Každý odstavec je zaměřen na určité téma. V úvodním odstavci autor čtenáře seznamuje s hlavními znaky mobbingu. Bolení hlavy, pocity nespavosti, stress, strach a hlavně psychické problémy, to vše jistě zažil člověk, který se s mobbingem již setkal. V šedém rámečku uprostřed článku je uvedena definice, přesné vymezení pojmu. Autor v článku říká, že v dnešní době si nikdo nemůže být jistý, že se nestane obětí psychického teroru v zaměstnání , ale ženy bývají v tomto ohledu náchylnější než muži, možná z důvodu, že ve společnosti působí méně silně . Další část úryvku představuje typického ,,mobbera“, kterým je muž okolo 35-54 let. Je jasné, že nejvíce trpí také lidská duše. Násilné útoky proti osobnosti vytváří u oběti dlouhodobější pocit stresu. Šikanou na pracovišti jsou zasaženi v průměru více ženy než muži. Mobbing vede v počátcích také k psychosomatickým potížím, žaludečním problémům. Jako oběť mobbingu je potřeba najít si především správné spojence.. Oběť by měla navázat kontakt s ostatními postiženými, kteří se nacházejí v samostatné pomocné skupině nebo vyhledat lékařskou pomoc u psychiatra či psychoterapeuta.

Německá internetová stránka
http://www.ellviva.de/Familie-Kinder/Mobbing-Schule.html nabízí článek s názvem šikana ve škole – mobbing. Stránka je velmi přehledná, graficky na dobré úrovni a je obohacena ilustračním fotem k tématu.. Řekla bych , že na německých internetových stránkách se pojem mobbing používá souhrnně a označuje jak ubližování dětí tak dospělých. U nás v České Republice, ale používáme ve spojení s dětmi více než pojem mobbing pojem šikana. Články na dané téma jsou si dost podobné a blízké. I v tomto úryvku se nacházejí základní znaky mobbingu a odvozená definice. Najdeme zde rady pro rodiče, jak se mají zachovat, pokud se dozví, že jejich dítě je šikanované a jak šikaně předcházet. Autor článku zde uvádí také dva druhy mobbingu a to mobbing přímý a nepřímý. Přímý druh je charakterizován ponižováním, nadáváním, ohrožováním a znehodnocováním oběti. Při nepřímém druhu se agresor nedostane do přímého kontaktu s obětí. Může mu například schovávat a krást věci, dělat naschvály, aniž o tom oběť ví. Autor čtenářům ve článku také zprostředkovává způsoby chování dětí, kteří jsou šikanou již postiženy. Mezi základní patří např. nechuť navštěvovat školu, strach, deprese, zhoršování prospěchu, koktání, v některých případech i pokus o sebevraždu, ztrácení peněz.
Soňa Sedláčková

Žádné komentáře:

Okomentovat